user
pass
   Informatii Program
   De ce a aparut?
   Cisco in Romania
   Continut Program
   Avantaje Program


Program CNAP (Cisco Networking Academy Program)



    Informatii despre program

    În 1993, Cisco s-a lansat în proiectarea unor retele practice si rentabile pentru institutii educationale. În scurt timp proiectarea si instalarea acestor retele nu a mai fost suficienta, devenind evident faptul ca era nevoie si de o administrare a retelelor, odata ce au fost puse în functiune.George Ward, inginerul consultant principal de la Cisco, a dezvoltat un sistem de instruire în administrarea retelelor pentru profesori si personal. La scurt timp si-a dat seama ca timpul personalului era insuficient pentru învatarea acestui material, asa ca el s-a adresat urmatorului segment din cadrul institutiilor educationale - studentilor. Succesul acestor seminarii studentesti a dus la cereri din toate colturile lumii pentru ca Cisco sa dezvolte un curriculum care sa fie introdus sub forma unui curs nou, predat într-un format detaliat. Curriculum-ul structurat si activitatile de consultanta s-au dezvoltat în programul Cisco Networking Academy.

    Acest concept s-a dovedit a fi de mare interes pentru studenti, multi dintre acestia urmând cursuri în afara orelor normale de scoala. Astazi, mii de studenti din întreaga lume sunt pionieri în acest program de 'educatie pentru munca', conceput pentru o noua economie mondiala

    Prin intermediul programului Cisco Networking Academy, studentii pot acumula cunostintele necesare pentru examenul Cisco Certified Networking Associate (CCNA). Aceasta certificare le ofera posibilitati imediate de angajare sau de continuare a studiilor tehnice si stiintifice.

    Pe scurt, Cisco Networking Academy este un program complet despre principiile si modurile de proiectare, constructie si administrare a unor retele, capabile sa deserveasca organizatii nationale si mondiale.

    Programul foloseste Academiile Regionale ca un nucleu, fiecare dintre acestea sustinând pâna la zece Academii Locale. Aceste Academii Regionale instruiesc profesorii care supravegheaza programele Academiilor Locale. Academiile Regionale trimit catre Cisco informatiile referitoare la performantele individuale ale academiei, la calitatea si eficienta curriculum-ului si la progresele studentilor.

    De ce a aparut acest program?

    Motivul pentru care a fost introdus acest program este, poate, evident pentru personalul care lucreaza in domeniul proiectarii, instalarii si intretinerii retelelor de calculatoare. De la retelele din anii '80 care foloseau cablu coaxial subtire si care deserveau, in cel mai bun caz, o cladire s-a ajuns in acest moment in situatia cand, practic, nu mai exista calculatoare care nu sunt conectate la retea si la Internet.

    Tehnologiile folosite in comunicatiile de date sunt tot mai sofisticate, rata de crestere a numarului de utilizatori a fost exponentiala in ultimul deceniu. Toate domeniile de activitate folosesc retelele de calculatoare in diverse scopuri.

    Pentru asigurarea unor servicii de comunicatii de date profesionale s-a dovedit ca nu sunt suficiente echipamente profesionale, este nevoie de personal calificat si cu un grad inalt de specializare.

    Programul Cisco Networking Academy în România

    Programul Cisco Networking Academy a debutat în România în aprilie 1999 când primii 20 de instructori si-au început pregatirea la academia regionala RoEduNet Bucuresti. Ulterior, pe 4 mai 1999, prima academie locala si-a început activitatea la Colegiul National "Cantemir Voda" din Bucuresti. La scurt timp dupa aceea Colegiul National "Unirea" din Focsani a început de asemenea sa predea elevilor curriculum-ul Cisco.

    Ca o recunoastere a succesului acestui program în România, RoEduNet Bucuresti - Facultatea de Automatica si Calculatoare din Universitatea Politehnica Bucuresti, a fost autorizat drept centru de instruire regionala pentru academiile regionale din 15 tari. Centrul de pregatire regionala (Cisco Academic Training Center) pregateste instructori pentru academiile regionale dintr-o anumita arie geografica, care la rândul lor selecteaza si asigura necesarul de instruire si suport pentru 10 academii locale. Acesta este unul din cele doar 37 de CATC-uri existente în lume si este singurul din zona Balcanilor. Tot la facultatea de Automatica si Calculatoare functioneaza din vara anului 2000 si un modern centru de pregatire în networking realizat cu sprijinul Cisco Systems.

    Prima grupa de instructori a terminat programul de pregatire specific acestora în luna mai 2000 la RoEduNet Bucuresti. Primul instructor a fost certificat CCNA (Cisco Certified Network Associate) si CCAI (Cisco Certified Academy Instructor) în luna iulie 2000.

    În septembrie 2000, la Colegiul National "I. L. Caragiale" din Ploiesti, a absolvit prima clasa de studenti a unei academii locale din România. În numai 11 luni cei 13 cursanti, printre care se numara si directorul adjunct al colegiului, au parcurs toate cele 4 module ale programului de CCNA. Trei dintre absolventi au sustinut deja testul si au obtinut certificarea "Cisco Certified Network Associate".

    În perioada 3-5 decembrie 2000 o echipa formata din 15 studenti si instructori Cisco Networking Academy a proiectat si a construit reteaua de date pentru conferinta internationala "Stability Pact for South Eastern Europe - New Modern Technologies and Their Impact on Education and Training Systems in the South Eastern Europe" desfasurata la Sinaia. A fost primul eveniment important din România unde studenti si instructori pregatiti la Networking Academy au fost invitati sa-si demonstreze practic cunostintele dobândite în cadrul cursului.

    Din februarie 2001 jurnalistii IT din România au posibilitatea sa cunoasca programul Cisco Networking Academy în calitate de cursanti într-o clasa creata special pentru acestia. Mai multe informatii gasiti aici.

    Dintre cele peste 100 de tari în care functioneaza Cisco Networking Academy, România se afla pe locul 11 în lume si pe locul 6 în Europa, într-un clasament dupa numarul de institutii participante la program. În România exista în prezent 11 academii regionale si 110 de academii locale, numarul acestora fiind în continua crestere.

    Din punct de vedere geografic programul Cisco Networking Academy este prezent prin cel putin câte o academie locala în fiecare din urmatoarele orase: Bucuresti, Alba Iulia, Bacau, Baia Mare, Bârlad, Bistrita, Brasov, Buftea, Calarasi, Câmpulung Moldovenesc, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Focsani, Galati, Iasi, Nasaud, Oradea, Piatra Neamt, Pitesti, Ploiesti, Rosiorii de Vede, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Sighetu-Marmatiei, Sighisoara, Sinaia, Suceava, Târgu-Mures, Timisoara si Valsui.

    Formatul cursurilor reflecta continutul:

    Lectii interactive stocate în cea mai mare parte pe Webserver-ul din sala de curs. Structurarea Academiei permite deasemenea stiluri diferite de învatare. Celor care învata citind, le sta la dispozitie textul. Cei ce au mai mult o memorie vizuala se pot axa pe graficile amanuntite si pe filmele în format QuickTime ale materialului de curs. Pentru a promova aplicatiile practice, ce stau la baza unor cariere de succes, proiectele nu solicita doar rezolvarea unor probleme tehnice, ci si întâmpinarea cu succes a cerintelor utilizatorilor.

    Academiile Locale sunt îndrumate de catre Academiile Regionale, de la care primesc si suport tehnic, si deasemenea sunt sustinute de serviciile SMARTnet™, un program de service si de suport tehnic, care permite accesul permanent la asistenta Cisco Technical Assistance Center (TAC) si la situl de Web Cisco Connection Online (CCO), si în plus la versiuni majore si de întretinere ale software-ului, la completari ale documentatiei produselor si la livrarea urgenta a pieselor de schimb. (next-day delivery).


    Avantajele urmarii cursurilor Academiei Regionale Cisco

- calificarea într-o meserie noua si foarte cautata: administrator de retea.
- calificarea în domeniile proiectarii, construirii si mentinerii retelelor mici si medii.
- studierea dupa documentatie de ultima ora, documentatie întocmita si actualizata permenent de specialistii firmei Cisco .
- posibilitatea accesului on line la documentatia de pe serverele firmei Cisco.
- obtinerea unor certificate de calificare eliberate chiar de firma Cisco si recunoscute în toata lumea .
- obtinerea unor scrisori de confirmare din partea directorului firmei, John Chambers, scrisori care însotesc certificatele eliberate de firma.
- accesul la locurile de munca oferite de partenerii firmei Cisco.
- accesul la locurile de munca din domeniul proiectarii, construirii si mentinerii retelelor de dimensiuni mici si medii.
- elevii cu rezultate bune au posibilitatea de a obtine burse in bani de la Cisco Learning Institute – 1000 $ / an , timp de doi ani
- posibilitatea obtinerii unor burse de studii din partea firmei,a partenerilor sai sau a sponsorilor care actioneaza prin intermediul firmei.
- folosirea certificatelor obtinute de la firma ca argumente în favoarea accesului la burse din partea altor organizatii.
- posibilitatea completarii studiilor în cadrul Academiilor Cisco prin urmarea programelor de Fundamente Unix si Web Design.
- obtinerea unor vouchere pentru sustinerea examenelor de specialitate (50% discount din pretul examenului final).
- Dobîndirea cunostintelor necesare pentru sustinerea examenului de cariera: CCNA "Cisco Certified Network Associate"

© 2003. Toate drepturile rezervate. Conceptie site - SaursNet